Solr Standard Query Kullanımı

Bağlaç Kullanarak Arama

AND - && (VE)

Kelimeler ya da kelime grupları arasına AND ile bağlanan tüm kelime ve kelime gruplarını listeleyecektir. Birden fazla kelime ya da kelime grubu arama yapılması için kullanılır. Aranan terimler parantez işareti ile kapatılır. AND kelimesi yerine && işareti de kullanılabilir.

ÖRNEK

  1. (İsmail AND Fidan) yazılması durumunda; içerisinde hem İsmail hem Fidan geçen haberleri listeleyecektir. Aranan kelime sayısı AND bağlaçları ile artırılabilir. (Ali AND İsmail AND Fidan)

OR - || ()  (VEYA)

Kelimeler ya da kelime grupları arasına OR yazılarak aranan kelime ve kelime gruplarından en az birini bulunduranları listeleyecektir. Birden fazla kelime ya da kelime grubu arama yapılması için kullanılır.  Aranan kelimeler parantez işareti ile kapatılır. AND kelimesi yerine || işareti de kullanılabilir.

ÖRNEK

  1. (İsmail OR Fidan) yazılması durumunda; içerisinde İsmail, Fidan geçen haberleri, hem de İsmail ve Fidan geçenleri listeleyecektir. Aranan kelime sayısı OR bağlaçları ile artırılabilir. (Ali OR İsmail OR Fidan)

NOT - !  (İÇERMEZ)

Kelime ya da kelime gruplarının arama işleminde “–“ eksi işareti yerine NOT bağlacı kullanılarak hariç edilerek arama yapılabilir.

ÖRNEK

(“Aziz Yıldırım” NOT Fenerbahçe NOT Galatasaray) Aziz Yıldırım bulunduğu Galatasaray ve Fenerbahçe kelimelerinin bulunmadı haberleri getirmesi için kullanılır.

ÇOKLUR

Tekli Kelime Arama

Birden fazla kelime gurubu olmayan kelimeleri ararken aralarına artı (+) ya da eksi (-) işareti yazılarak arama yapılır.

ÖRNEK

  1. Fenerbahçe kelimesi aratılmak isteniyorsa Fenerbahçe yazarak aratılmalıdır.

  2. Fenerbahçe ve Galatasaray kelimesi aratılmak isteniyorsa (+Fenerbahçe AND +Galatasaray) yazarak aratılmalıdır. Burada tüm metin içerisinde Fenerbahçe ve Galatasaray kelimesi geçenleri getirecektir.

  3. Fenerbahçe kelimesi geçsin fakat Galatasaray Kelimesi geçmesin isteniyorsa (+Fenerbahçe AND -Galatasaray) şeklinde yazılmalıdır.

Kelime Grubu Arama

Kelime grupları aratılmak isteniyorsa, grubun başına ve sonuna tırnak işareti yazılır. Birden fazla kelime gurubu ararken grupları  aralarına artı(+) ya da eksi(-) işareti yazılarak arama yapılır.

ÖRNEK

  1. Fenerbahçe Spor Kulübü kelime gurubu, “Fenerbahçe Spor Kulübü” yazarak aratılmalıdır. Burada metin içerisinde geçen Fenerbahçe Spor Kulübü kelimelerinin yan yana geçtiği haberleri listeleyecektir. Tüm kelimeleri sırası ile yan yana arayacaktır.

  2. Fenerbahçe Spor Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü kelimesi aratılmak isteniyorsa (+“Fenerbahçe Spor Kulübü” AND +“Galatasaray Spor Kulübü”) yazarak aratılmalıdır. Burada tüm metin içerisinde Fenerbahçe Spor Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü kelimesi geçenleri getirecektir.

  3. Fenerbahçe Spor Kulübü kelimesi geçsin fakat Galatasaray Spor Kulübü kelimesi geçmesin isteniyorsa (+“Fenerbahçe Spor Kulübü” AND -“Galatasaray Spor Kulübü”) şeklinde yazılmalıdır.

Joker Arama

Soru İşaretli Arama(?)

Aranan kelime içerisinde eksik yada bilinmeyen karakter yerine “?” eklenerek arama için kullanılır.

ÖRNEK

  1. Başkonsolosluğu kelimesinde bilinmeyen karakterler yerine soru işareti yazılarak arama yapılır. Her soru işareti 1 karakteri ifade etmektedir. Arama işleminde kelime “tırnak” işareti içerisine alınmaz. B?????????????luğu şeklinde yazılmalıdır.

Yıldızlı Arama(*)

Aranan kelime içerisinde eksik karakter/ler yerine 1 karakterlik “*” yıldız işareti eklenerek arama yapılabilir. Yazılan yıldız “*” işaretinde sınır yoktur.

ÖRNEK

  1. Başkonsolosluğu kelimesini tırnak içine almadan Baş*uğu* veya şeklinde arama yapılabilir.

Belirsiz Arama

Aranan kelime içerişinde belirli bir sayıya kadar bilinmeyen karakterler “~” işareti ile aratılır. Varsayılan 2 karaktere kadar düzelme ve farklı değerleri bulur. Özel bir aralık istenirse kelime~7 gibi arama yapılır.

ÖRNEK

Turkcell~1  Yani 1 harf ile “turkcell” kelimesine dönüşebilen bütün kelimeler bulunmuş olur.

I urkcell, T o rkcell, Tu n kcell, Tur h cell, Turk o ell, Turkc a ll, Turkce j l, Turkcel  

Özel Yakınlıkta Kelime Arama

Belirli yakınlığa kadar olan kelimeleri aramak için kelime grubunun tırnak işareti ile kapatılarak tilde işareti ile yakınlık düzeyi yazılır.

ÖRNEK

  1. “Meksa yatırım genel müdür yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli'nin açıklamaları.” Başlığında bulunan Meksa ve Figen kelimelerinin aralarında 4 kelime bulunmaktadır. Meksa kelimesinden sonra 5 kelime olarak Figen kelimesi aratılmak isteniyorsa "Meksa Figen"~5 yazılmalıdır. Burada; Meksa kelimesinden sonra 5 kelime uzaklığında Figen kelimeleri olan haberleri getirecektir.

 NOTLAR
1- Büyük/küçük harf duyarlı değildir.

2- Kelime ya da kelime grupları tırnak işareti (“”) içerisine alınıyor olması, kelimenin harf değiştirmeksizin ya da kelime grubunu yan yana arama koşulu ile çalışacaktır.

3- Önüne + ya da – işareti getirilmeyen aramalar varsayılanda + işareti (dahil) ile arar.

4- Her bağlaçtan, kelimeden veya kelime grubundan sonra boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

5- Bağlaç kullanılarak yapılan aramalarda, terimler parantez () işareti içine alınmalıdır.